METODE NATUROPATIJE KAO OSNOVA ZA RAZVOJ PREVENTIVNIH WELLNESS PROGRAMA - POTENCIJAL ZA METODE ARNOLDA RIKLIJA - Grafenauer, Boža; Kužnik, Lea (Turističko poslovanje, 2021)
Apstrakt Ovaj rad obrađuje metode naturopatije koje je već u 19. veku primenjivao švajcarski naturopata Arnold Rikli, kao deo ponude lečenja na Bledu u Sloveniji. Rad počinje predstavljanjem Riklija kao naturopate i njegovih metoda lečenja, zasnovanih na hidroterapiji, helioterapiji, klimatskoj terapiji i zdravoj ishrani. Njegove metode lečenja su se bazirale na jačanju imunološkog sistema na prirodan način. U radu se koristi etnografski pristup zasnovan na dubinskoj analizi literature i elektronskih izvora, kao i terenski rad na Bledu u vidu delimično strukturiranih razgovora sa zaposlenima u turizmu. Rad identifikuje potencijal uključivanja Riklijevih prirodnih metoda lečenja u savremenu turističku ponudu, kao osnovu za stvaranje programa prilagođenih epidemiji COVID-19 i kao izvor preživljavanja postojećih wellness centara i drugih pružaoca usluga turizma na Bledu.