LIKVIDNOST PRIVREDNIH DRUŠTAVA I PREDUZETNIKA SEKTORA I-USLUGE SMEŠTAJA I ISHRANE U REPUBLICI SRBIJI - Milašinović, Marko; Knežević, Snežana; Mitrović, Aleksandra (Turističko poslovanje, 2021)
Cilj rada je da se utvrdi nivo i kretanje likvidnosti privrednih društava i preduzetnika Sektora I-Usluge smeštaja i ishrane u Republici Srbiji u periodu od 2013. do 2020. godine. Za potrebe istraživanja korišćeni su zbirni podaci o poslovanju privrednih društava i preduzetnika koji posluju u okviru posmatranog sektora, a koje sastavlja i publikuje Agencija za privredne registre u formi Godišnjeg biltena finansijskih izveštaja. U radu je likvidnost merena racijom opšte likvidnosti, racijom redukovane likvidnosti, racijom gotovinske likvidnosti i neto obrtnim kapitalom. Utvrđeno je da, uz prisutne fluktuacije tokom posmatranog perioda, i privredna društva i preduzetnike karatkeriše niska vrednost pokazatelja likvidnosti, odnosno vrednosti ovih pokazatelja su ispod graničnih. Takođe, istraživanje pokazuje da je vrednost korišćenih pokazatelja likvidnosti, u najvećoj meri, na nešto višem nivou kod preduzetnika u odnosu na privredna društva.