ZNAČAJ I PRIMENA KONCEPTA ZELENA PRAKSA U UGOSTITELJSTVU NOVOG SADA - Šmugović, Stefan; Kalenjuk, Bojana M; Knežević , Natalija; Živković , Nikola (Turističko poslovanje, 2021)
Primena zelene prkase u ugostiteljstvu je sve rasprostranjija i svest o njenoj značajnosti svakodnevno raste. Kako ugostiteljstvo spada u industiju koja koristi različite materijale, izvore energije i stvara različite vrste otpada, koncept zelenih restorana predstavlja dobro održivo rešenje za ovakav vid problema koji se odražava na životnu sredinu. Zeleni restorani poseduju veliku mogućnost i šansu za stvaranje konkurentske prednosti i samim tim poboljšavaju korporativni imidž, putem efikasnije ekološke politike i smanjuju operativne troškove. Predmet rada je značaj i primena koncepta zelena praksa u restoraterskim objktima. Zadatak rada je da ispita zaposlene ugostiteljskih objekata na teritoriji Novog Sada sa ciljem da istraži svest među zaposlenima ugostiteljskih objektima o značaju zelenih restorana i znanje o njima i prednostima koje mogu da ostvaruju.