MOGUĆE POSLEDICE PANDEMIJE VIRUSA COVID-19 NA DUŠEVNO ZDRAVLJE ZAPOSLENIH U TURISTIČKIM AGENCIJAMA U SRBIJI - Vučković, Jelisaveta; Tsitsivas, Vesna (Turističko poslovanje, 2020)
Svetska zdravstvena organizacija proglasila je pandemiju virusa COVID-19 11. marta 2020. godine, koja još uvek traje i neizvesno je kada će se završiti. U osnovi, u pitanju je epidemiološki problem koji je prerastao u ekonomski, sociološki, društveno-politički i psihološki. Na osnovu do sada dostupnih informacija, može se zaključiti da je turistička privreda (a u okviru nje, posebno poslovanje turističkih agencija i turoperatora), i u svetu i u Srbiji, jedna od najviše pogođenih, usled navedene pandemije. Ograničena je sloboda kretanja i ugrožena bezbednost ljudi, što su ključne pretpostavke turističkih kretanja. Predmet analize u ovom radu je pokušaj da se sagleda psihološki aspekt pandemije virusa COVID-19, sa posebnim osvrtom na moguće posledice po duševno zdravlje zaposlenih u turističkim agencijama u Srbiji.Opšte mišljenje stručne javnosti je da će ona nedvosmisleno ostaviti negativne posledice na duševno zdravlje ljudi, a istraživanja na tu temu uslediće tek u perspektivi.