МОЛЕКУЛАРНА ГАСТРОНОМИЈА КАО ВАЖАН СЕГМЕНТ МОДЕРНЕ ГАСТРОНОМИЈЕ У УГОСТИТЕЉСТВУ СРБИЈЕ - Kalenjuk, Bojana M; Obrenović, Dušica; Radivojević, Goran; Gašparovski, Goran (The Business of Tourism, 2019)
Савремени трендови у угоститељству теже ка формирању јединствене, аутентичне понуде која ће привући и задржати што већи број гостију. Од свих савремених и модерних гастрономских трендова прво место заузима понуда хране припремљена по принципима Молекуларне гастрономије. У развијеним земљама феномен молекуларне гастрономије није нешто ново у кулинарском царству, док је у земљама у развоју познавање и разумевање овог термина и његово прихватање још увек у почетној фази. Предмет рада је молекуларна гастрономија у угоститељској понуди Србије. Из тог разлога је анкетирано 97 угоститељских радника са територије Р. Србије. Задатак рада је да се дође до података о знањима о овом виду припреме и понуде хране, као и перспективе за њен даљи развој  и увођење у понуду угоститељских објеката у Србији.