EMPLOYER BRANDING – NEED OR A TREND - Gagić Jaraković, Snježana; Paunić, Maja; Jovičić Vuković, Ana; Stanojević, Mateja (The Business of Tourism, 2024)
Činjenica je da se tržište radne snage izmenilo, a problem nedostatka kadra je posebno izražen u ugostiteljstvu. Ugostitelji su ostali bez kvalifikovanih zaposlenih, a pojedini nemaju ni one ograničenog znanja i veština. Mnogi se uzdržavaju od širenja posla zbog straha da neće moći da pronađu radnu snagu. Nema izgleda da će se problem smanjivati. U prošlosti su se kandidati borili za poslodavca, a izgledi su da će se u narednom periodu poslodavci boriti za kandidate. Da bi stvorili imidž poželjnog poslodavca ugostitelji treba da ponude materijalne i nematerijalne koristi, uslove rada koji će uključivati konkurentne zarade, bonuse, balans između privatnog i poslovnog života, zdravo radno okruženje, korektan odnos sa menadžmentom i mogućnost napretka.U radu će se prikazati mogućnosti koje ugostitelji mogu da primene i unaprede svoj imidž u svesti kandidata i na taj način se brendiraju kao poželjni poslodavci.