THE EVOLUTION OF GASTRONOMIC MANAGEMENT: A SYSTEMATIC LITERATURE REVIEW AND NEW PERSPECTIVES IN THE POST-PANDEMIC ERA - Popović, Anđelka; Conić, Momčilo; Vukolić, Dragan (The Business of Tourism, 2025)
Циљ овог рада је да се систематски сагледа еволуција гастрономског менаџмента као научне и практичне дисциплине, са посебним освртом на период након пандемије COVID-19. Примењен је систематски преглед литературе у периоду од 2010. до 2024. године, обухватајући 57 рецензираних научних радова прикупљених из релевантних академских база података. Анализа је резултирала идентификацијом пет доминантних тематских целина: теоријски оквири, практичне менаџерске стратегије, дигитализација и иновације, кризни менаџмент у контексту COVID-19 и одрживост. Уз примену тематске мапе и визуелних алата (PRISMA дијаграм, временска линија), рад приказује промене у фокусу научних истраживања, указује на методолошке празнине и предлаже правце за даља истраживања. Резултати указују да се гастрономски менаџмент развија у правцу интердисциплинарног, иновативног и одрживог приступа, који обједињује стратегијско планирање, дигиталне технологије и друштвену одговорност у оквиру постпандемијског окружења.