POST-COVID-19 ПЕРИОД ПРЕДРАСУДА ‒ НЕВИДЉИВ ТЕРЕТ ТУРИЗМА - Gajić, Tamara; Vukolić, Dragan; Popović, Anđelka (The Business of Tourism, 2023)
Апстракт. После две и по године снажног утицаја пандемије на друштво и привреду, чини се да и даље има негативних последица. Циљ истраживања био је да се утврди која врста страха има највећи утицај на свест туриста о намери да путују у земље које су имале најјачи негативан утицај од пандемије, а које су, захваљујући предрасудама, означене као „ризичне”. Аутори су спровели истраживање на укупном узорку од 560 испитаника у Србији, а добијене податке анализирали софтвером SPSS 26.00. Добијени резултати указују да све врсте страха утичу на стварање предрасуда о ризичним дестинацијама, као и да предрасуде утичу на намеру путовања на ризичне дестинације. Утврђено је да се мушкарци више плаше финансијског ризика и природног ризика, док се жене више плаше ризика од COVID-19 и путовања на ризичне дестинације.