Analiza sentimenta podataka sa društvenih mreža u proučavanju turističkih destinacija: sistematski pregled literature - SYED ARIF HUSSAIN, Shah (Turizam, 2026)
Analiza sentimenta podataka sa društvenih mreža pojavila se kao dragoceno sredstvo za razumevanje percepcija i ponašanja turista. Prema saznanjima autora, ovo je prvi sistematski pregled koji se precizno fokusira na studije turističkih destinacija koje primenjuju analizu sentimenta na podatke sa društvenih mreža. Ističu se metodološki obrasci, identifikuju se nedovoljno iskorišćene platforme i tehnike, i predlažu pravci budućih istraživanja u ovom rastućem interdisciplinarnom polju. Sistematski pregled istraživačkih radova objavljenih između 2016. i 2024. godine sproveden je korišćenjem pouzdanih i verodostojnih baza podataka, uključujući ScienceDirect, IEEE Xplore, Emerald Insight, Springer, Scopus, Google Scholar i Web of Science. Nakon početnog i detaljnog pregleda objavljenih radova, 29 od 81 članka je odabrano za proces analize. Članci su razmatrani na osnovu ciljeva i metodologije istraživanja. Rezultati pokazuju da je većina studija koristila tehnike mašinskog učenja i leksikone za analizu sentimenta podataka sa društvenih mreža, pre svega sa platformi Twitter i TripAdvisor. Postoje snažni empirijski dokazi da društvene mreže imaju značajnu ulogu u oblikovanju imidža turističkih destinacija.