Osnovni pravci i mogućnosti održivog razvoja turizma sa aspekta ekonomskih indikatora održivosti – Studija slučaja planina - Turčinović, Milena; Vujko, Aleksandra; Knežević, Miroslav (Turizam, 2024)
U radu se bavilo pojmom održivog turizma u planinskim, ruralnim predjelima Srbije i njegovim ekonomskim indikatorima, odnosno, uticajima ekonomskih indikatora održivosti na lokalnu zajednicu, sa ciljem ukazivanja na potencijalne pravce razvoja turizma. Istraživanje je sprovedeno na odabranim ruralnim predjelima Zlatibora, Kopaonika, Stare planine i Fruške gore. Ispitanici su se izjasnili po pitanju održivog razvoja turizma, na koji je način održivi turizam doprinio lokalnoj zajednici i lokalnom stanovništvu, koji elementi održivosti su ispunjeni i na koji način. Došlo se do zaključka da stanovnici ruralnih planinskih destinacija smatraju da truizam direktno i pozitivno utiče na održivi razvoj ruralnih destinacija, čime je potvrđena polazna hipoteza H da ekonomski indikatori održivog razvoja turizma obezbijeđuju bolji kvalitet života lokalnih zajednica.
Keywords: održivi razvoj; održivi turizam; ekonomski indikatori održivog turizma; ruralni razvoj