Održivi razvoj turizma u geografskim regijama Slovenije: posledice za razvoj turizma: Studija slučaja za regije Posavje I Dolenjska - Božidar,; Marko,; Lazar,; Koščak, Marko (Turizam, 2023)
Prilike sudjelovanja u demokratskoj komunikaciji prilikom procesa inovativnog, održivog i društveno odgovornog stvaranja politike razvoja turizma, nikada nisu dovoljno iskorištene, zbog stalnih promjena u ovom području društvene komunikacije. U tom smislu, znanstveni i tehnički napredak u razvoju informacijske i komunikacijske tehnologije (IKT) omogućio je neviđenu razinu komunikacije medija, nudeći tako turističkim destinacijama nove mogućnosti za konceptualizaciju komunikacijskih funkcija, kroz institucionalizaciju organizacije za upravljanje odredištem (DMO) . Upravljanje komunikacijom zasigurno ima vrlo značajnu ulogu u smislu celokupnog upravljanja turističkim odredištem i uravnotežene komunikacije s povezanim skupinama javnosti, kao i održavanja komunikacijskih procesa unutar organizacijske strukture tog odredišta. U ovoj studiji, utemeljenoj na teorijskim i empirijskim istraživanjima i studijama slučaja, nudimo koncept komunikacijskog modela koji omogućava demokratsku participativnu komunikaciju u optimalnom smislu jedino na nivou regionalne turističke destinacije. Ovo je primer dve geografske regije Slovenije Posavje i Dolenjska, u kojima svaka opština ima svoje strategije razvoja opštinskog turizma, ali nemaju zajedničku regionalnu strategiju, koja se najbolje podudara s parametrima koji određuju optimalno turističko odredište (problem). Na temelju istraživanja, nudimo rešenja za ovo pitanje razvoja turizma u obliku nove konceptualizacije komunikacijskih funkcija na ovim turističkim odredištima.
Keywords: komunikacija; destinacijska menadžment organizacijat; participativno planiranje; održivi razvoj; turizam