Мерење туристичких токова: Азијски случај - Ibragimov, Khusen; Perles-Ribes , José; Ramón-Rodríguez, Ana (Turizam, 2021)
Овај чланак пружа свеобухватну анализу одредница улазног туризма у Азију. Истраживање ће се фокусирати на комбинацију економских и неекономских варијабли применом гравитационог модела на панелу од 46 азијских земаља одредишта и 197 земаља порекла за период 1995-2016. Налази показују да би умерени ниво корупције, доброквалитетне институције, заједнички заједнички језик, религија и граница могли да подстакну долазак међународних туриста у Азију. Политички нестабилне азијске дестинације највероватније ће изгубити доласке туриста из Европе. Квалитетне институције, јаке колонијалне везе, језичка блискост, заједничка религија и границе повећавају број долазака међународних туриста у Азију из Европе, Африке, Северне и Јужне Америке и Тихог океана. Повећање падавина и температуре не би променило спремност туриста да путују у Азију из Европе.
Keywords: Азија; туристички токови; гравитациони модел; индикатори управљања; климатске променљиве