Korelacija primene principa i funkcija menadžmenta u ugostiteljskom poslovanju - Knežević, Natalija; Grubor, Biljana; Kalenjuk Pivarski, Bojana; Šmugović, Stefan; Banjac, Maja; Radivojević, Goran (Turizam, 2021)
Današnje ugostiteljske organizacije posluju u korak satržišnim trendovima, sa ciljem da ostanu konkurentni na promenljivom tržištu. Iztog razloga organizacije moraju kontinuirano da rade na sopstevnom razvoju iodrživosti, a upravo kvalitetan i snažan menadžment predstavlja preduslov za takvouspešno poslovanje. Menadžment predstvalja univerzalni proces upravljanja koji seprimenjuje u različitim proizvodnim i uslužnim delatnostima privrede i urazličitim organizacijama, bez obzira na njihovu veličinu i strukturu. Shodno tome,u ugostiteljstvu menadžeri hrane i pića imaju zadatak da fundamentalne principe ifunkcije menadžmenta kombinuju na onaj način kojim će se ostvariti ciljeviorganizacije i doneti uspeh poslovanju. Predmet rada predtavlja prikaz principa ifunkcija menadžmenta, sa ciljem da se dođe do korelacije između pojedinih funkcija iprincipa i njihovu međuzavisnost u restoraterskom poslovanju.
Keywords: menadžment hrane i pića; ugostiteljstvo; restoratersko poslovanje; principi menadžmenta; funkcije menadžmenta