Geografski indeks koncentracije kao pokazatelj prostornog rasporeda turističkih atrakcija Beograda - Pavlović, Sanja; Jovanović, Radmila (Turizam, 2021)
Prostorna struktura turističkih atrakcija može se prikazati kako kvalitativno, tako i kvantitativno. Jedan od pokazatelja prostorne strukture turizma je indeks geografske koncentracije turističkih atrakcija. Geografska koncentracija turističkih atrakcija predstavlja odnos broja turističkih atrakcija u posmatranom prostoru i njegovim strukturnim delovima i ukupnog broja strukturnih jedinica analiziranog prostora. Cilj rada je utvrđivanje prostornog rasporeda atrakcija na administrativnim teritorijama beogradskih opština i uspostavljanje korelacija sa turističkom posećenošću. Broj i prostorni raspored smeštajnih kapaciteta najveći je u centralnim gradskim opštinama, tako da je i broj posetilaca u njima najveći. Istovremeno centralne gradske opštine imaju naveću koncentraciju turističkih atrakcija. Za prikupljanje podataka autori su koristili terensko istraživanje, OSM (Open Street Maps), Google maps, uz softversku obradu ArcGIS 10.2. Rezultati istraživanja su omogućili definisanje modela distribucije turističkih atrakcija i ukazali na njegovu primenu. Ovakav model distribucije turističkih atrakcija pokazuje da su uglavnom koncentrisane u gradskom centru. To ujedno znači malu prostornu povezanost turističkih atrakcija u centru grada i perifernim delovima.
Keywords: turističke atrakcije, prostorna distribucija, geografski indeks, Beograd