Engleski Lovni turizam faktor ekonomskog razvoja lovačkih udruženja na teritoriji Grada Leskovca - Pešić, Bratislav Mladen (Turizam, 2020)
Predmet istraživanja u ovom radu je uticaj lovnog turizma na razvoj lovačkih udruženja na teritoriji Grada Leskovca. U radu primenjen je neeksperimentalni model naučnog istraživanja, anketiranje, dok su dobijeni rezultati obrađeni statističkom obradom podataka. Podaci su prikazati tabelarno i grafički. Posmatrajući ukupan broj popunjenih upitnika 475 strani lovci turisti su bili dominantni gosti u odnosu na domaće lovce turiste, pri čemu su učestvovali sa 84,50% u odnosu na ukupan broj lovnih turista u 2017 godini, 87,1% u 2018 godini i 89,8% u 2019 godini. Prihodi koji su ostvareni boravkom turista lovaca, lovačka udruženja su iskoristila za nabavku pojedinih vrsta divljači kao i za osavremenjavanje lovno tehničkih objekata. Visina ostvarenog prihoda uvećavao se svake godine u 2018 godini za 2,3%, a 2019, za 22,6%. Investiciona ulaganja u period od 2017-2019 godini su bila u uzlaznoj putanji od 20,1% u 2018 do 38,8% u 2019 godini, dok sredstva koja su bila opredeljena za nabavku divljači bila su znatno veća 3,8% u 2018 godini, a 50% u 2019. Na osnovu napred navedenog može se zaključiti da lov i lovni turizam moraju biti usmereni na očuvanje staništa, očuvanju životne sredine i zaštitu divljih vrsta i vrlo važan segment privrednog razvoja lovačkih udruženja i čitave teritorije na kojoj lovačka udruženja posluju.
Keywords: lov, lovni turizam, lovci, divljač, objekti