Индекс атрактивне дестинације: квантитативни приступ за мерење туристичке атрактивности - ISLAM, NASER UL; Chaudhary, Manjula (Turizam, 2020)
Уобичајена перцепција о туристичким дестинацијама често постоји чак и ако нема чињеница и доказа. Ово истраживање је покушај да се анализира основа иза генеричких перцепција о туристичкој атрактивности долине Кашмира. То је учињено примарним истраживањем најважнијих заинтересованих страна; гостујући туристи. Подаци прикупљени од 370 туриста кориштени су за деконструкцију туристичке атрактивности у различите параметре, а припремљен је и индекс туристичке атракције како би се разумио значај сваког параметра за укупну атрактивност. Докази подржавају уобичајену перцепцију да природне атракције играју врло важну улогу у туристичкој атрактивности долине, али долини недостају други туристички мотиватора и недостаје већине хигијенских фактора. Ови налази се могу користити за повећање привлачности долине радећи на слабим подручјима, а Индекс развијен за студију може се користити као стандардни алат за континуирано праћење атрактивности.