Strategijska dinamika spajanja i akvizicija u turističkoj i hotelskoj industriji: uvidi, izazovi i prilike - Prevolšek, Denis (Turizam, 2025)
Spajanja i akvizicije (M&A) služe kao strateški mehanizmi za rast, optimizaciju resursa i pozicioniranje na tržištu, posebno unutar dinamične i raznovrsne turističke industrije, uključujući hotelski sektor. Ova studija slučaja sintetizuje uvide iz pet istraživačkih radova kako bi analizirala ključne faktore koji utiču na M&A u podsektorima poput hotela, turističkih agencija i kruzerskih kompanija. Koristeći meta-analitičku metodologiju, studija istražuje teme kao što su faktori uspeha, uticaj institucionalnog okruženja, strateško donošenje odluka i vremenske perspektive na performanse. Rezultati ukazuju na ključnu ulogu metoda plaćanja (gotovina naspram akcija), pri čemu se gotovinsko plaćanje generalno preferira u stabilnim okruženjima zbog smanjenja neizvesnosti i jačanja poverenja. Institucionalni i regulatorni faktori značajno utiču na strategije plaćanja i uspeh nakon spajanja. Kritičnost resursa pokreće strateške odluke, poput vertikalne integracije u hotelskom i kruzerskom sektoru, dok partnerstva smanjuju rizike u visokorizičnim scenarijima. Iako aktivnosti M&A često rezultiraju kratkoročnom finansijskom nestabilnošću, efikasna integracija nakon spajanja i optimizacija resursa, primerena kroz metodologije poput Data Envelopment Analysis (DEA), vode ka dugoročnim efikasnostima i profitabilnosti. Praktične preporuke za menadžere uključuju usklađivanje metoda plaćanja sa institucionalnim kontekstima, davanje prioriteta detaljnim planovima integracije, korišćenje saveza za smanjenje rizika i prilagođavanje strategija specifičnim potrebama podsektora poput hotela. Akademski, studija doprinosi razumevanju M&A sintetizovanjem različitih metodologija i adresiranjem nedovoljno istraženih oblasti, kao što su dinamika efikasnosti u hotelskom sektoru. Uz prepoznavanje ograničenja, uključujući oslanjanje na sekundarne podatke i uži obim, ovo istraživanje nudi praktične uvide i otvara put za dalja istraživanja evoluirajućih trendova u strategijama M&A u turističkoj industriji.