Gradski odmori za pamćenje u Srbiji: sociodemografska pozadina turista - Tešin, Aleksandra; Kovačić, Sanja; Bratić, Marija (Turizam, 2025)
Gradski odmori postali su jedan od najpopularnijih i najbrže rastućih oblika putovanja. Kao rezultat toga, tržište za ova putovanja postaje sve konkurentnije. Zbog velikih promena na strani tražnje, postalo je sve teže zadovoljiti potrebe turista. Mnogi gradovi su i dalje fokusirani na pružanje klasičnih turističkih proizvoda i usluga, ignorišući sve veću želju turista za jedinstvenim i nezaboravnim iskustvima. Ovakva iskustva su ključna za uspeh turističke destinacije, postizanje konkurentske prednosti i razumevanje budućeg ponašanja turista. Različiti ljudi mogu različito percipirati turističko iskustvo, što predodređuje njihovo lično poreklo i demografske karakteristike. Međutim, veza između sociodemografskih karakteristika turista i nezaboravnog turističkog iskustava nije direktno istražena. Stoga, ova studija je imala za cilj da istraži uticaj sociodemografskih karakteristika turista na oblikovanje nezaboravnih iskustava u gradskim destinacijama. Istraživanje je sprovedeno među 614 stranih turista u tri grada u Srbiji. Rezultati su otkrili uticaj pola, starosti, bračnog statusa, prihoda i saputnika na nezaboravno turističko iskustvo.