Шта види туриста, или еколошко-естетска процена уличног приказа у Сегедину (Мађарска) - Hornyák, Sándor; Karancsi, Zoltán; Korom, Annamária; Győri, Ferenc (Turizam, 2023)
Данас, управо у нашим великим градовима који се брзо развијају, кораци који се предузимају за побољшање физичког и менталног здравља становника постају све важнији. Циљ побољшања здравља се такође може олакшати повећањем удела добро негованих зелених површина у градским центрима, или, рехабилитацијом одређених зграда, улица или четврти; ови развоји имају очигледно благотворан психолошки ефекат на људе. Оснивање оваквих „градова погодних за живот“ може бити корисно и са становишта туризма, јер су, генерално, туристи срећни ако своје слободно време могу да проводе у урбаном окружењу које је лишено визуелних сукоба. То је разлог зашто је наш тим истраживача покушао да идентификује такозвани ’Визуелни индекс животности’ (ВЛИ) са циљем да квалификује стање у коме се налази наша урбана средина. Приликом идентификовања претходно поменутог индекса, пре свега оне позитивне и негативне карактеристике утврђују се карактеристике које могу утицати на естетску вредност насеља. Затим, након сумирања резултата евалуација, следећи корак је када се улице, тргови, цели квартови датог насеља, па чак и цео град квалификују уз помоћ ВЛИ индекса, чиме се резултати могу упоредити са друга слична насеља.