Шта планинари и њихови водичи у Србији знају о отровним змијама? Анализа пилот упитника - Николић, Соња; Радоњић, Исидора; Милорадовић, Зорана (Turizam, 2022)
Све више људи одлази / враћа се у природу у потрази за рекреацијом, опуштањем, ослобађањем од стреса/анксиозности, дружењем са истомишљеницима, итд. Не знају сви на шта све могу наићи крећући се по различитим теренима. Желеле смо да проверимо колико планинари и они који су похађали курс за водича излета и похода знају о отровним змијама присутним у Србији и о основама прве помоћи у случају уједа. У те сврхе смо припремиле упитник са 20 једноставних питања која су се односила на препознавање, екологију, распрострањење, основе заштите отровних змија, мере прве помоћи и осећања људи везана за ове гмизавце. Резултати показују да је наша циљна група задовољавајуће обавештена имајући у виду количину и квалитет лако доступних информација везаних за Србију. Ипак, примећене су неке заблуде које се морају исправити. Постоје индиције о интензивирању планинског/авантуристичког туризма у Србији, што је само делом условљено пандемијом вируса COVID-19. Стога морамо уложити додатни напор у истраживање и образовање планинара и обичних туриста како би и људи и змије били безбедни. Како би се остварио овај дугорочни циљ потребно је размењивати знање и искуства са стручњацима из различитих области, нпр. биологије, медицине, туризма, економије, географије, итд.