Korelacija primene principa i funkcija menadžmenta u ugostiteljskom poslovanju - Knežević, Natalija; Grubor, Biljana; Kalenjuk Pivarski, Bojana; Šmugović, Stefan; Banjac, Maja; Radivojević, Goran (Turizam, 2021)
Današnje ugostiteljske organizacije posluju u korak sa tržišnim trendovima, sa ciljem da ostanu konkurentni na promenljivom tržištu. Iz tog razloga organizacije moraju kontinuirano da rade na sopstevnom razvoju i održivosti, a upravo kvalitetan i snažan menadžment predstavlja preduslov za takvo uspešno poslovanje. Menadžment predstvalja univerzalni proces upravljanja koji se primenjuje u različitim proizvodnim i uslužnim delatnostima privrede i u različitim organizacijama, bez obzira na njihovu veličinu i strukturu. Shodno tome, u ugostiteljstvu menadžeri hrane i pića imaju zadatak da fundamentalne principe i funkcije menadžmenta kombinuju na onaj način kojim će se ostvariti ciljevi organizacije i doneti uspeh poslovanju. Predmet rada predtavlja prikaz principa i funkcija menadžmenta, sa ciljem da se dođe do korelacije između pojedinih funkcija i principa i njihovu međuzavisnost u restoraterskom poslovanju.