Analiza dometa ekonomskih efekata turizma u državama članicama Evropske unije - Petrović, Gordana; Karabašević, Darjan; Vukotić, Svetlana; Mirčetić, Vuk (Turizam, 2020)
Cilj rada je analiza uticaja turističke industrije na privredu Evropske unije. U tom kontekstu, rad se temelji na istraživanju i analizi domaće i strane literature, posebno statističkih podataka Eurostata i Svetskog saveta za putovanja i turizam. Rezultati koje ostvaruje turistička industrija reflektuju se kroz određenje ekonomske pokazatelje: BDP, zaposlenost, prihod, platni bilans, promet i potrošnju. Prostor istraživanja predstavlja jednu od najposećenijih turističkih destinacija u svetu koja ostvaruje značajan promet turista i opravdava status izuzetno značajne determinante razvoja privrede. Dobro vođena turistička privreda, dopunjuje druge privredne delatnosti i uvećava prihode svake države članice Evropske unije, a turistička industrija ostvaruje direktne i indirektne, pozitivne i negativne ekonomske efekte.