Upravljanje destinacijom uz pomoć različitih indikatora održivog razvoja turizma zaštićenih područja - studija Vojvodine (severna Srbija) - Trišić, Igor (Turizam, 2020)
Odabrana zaštićena područja predstavljaju značajne primere za analizu turističke ponude, čiji rezultati u velikoj meri interpretiraju stanje i perspektivu održivog turističkog razvoja. Ispitivanje indikatora na nivou razvoja turizma u analiziranim zaštićenim područjima, može doprineti razvoju modela planiranja i strategija održivog turističkog razvoja. S druge strane, pravilnim sprovođenjem mera zaštite i unapređenjem vrednosti svih elemenata životne sredine, koji su značajni za korisnike područja, direktno se omogućava održivi razvoj destinacije. Podaci istraživanja prikupljeni su putem upitnika, obrađeni i prikazani testovima Chi-Square i Friedman, koji su identifikovali prosečne vrednosti i razlike u prikazanim vrednostima indikatora održivog razvoja turizma u odabranim zaštićenim područjima.