PRIMARNA I SEKUNDARNA REGULACIJA SNAGE NA BLOKOVIMA TENT B1 I B2 PROMENOM PROTOKA NAPOJNE VODE KROZ DODATNI EKONOMAJZER - Stevanović, Vladimir (Termotehnika, 2017)
Na parnim kotlovima blokova B1 i B2 Termoelektrane „Nikola Tesla B“ je tokom prve faze kapitalnog remonta ugrađen dodatni ekonomajzer, sledstveno 2012. i 2016. godine. Dodatni ekonomajzer se napaja vodom pomoću posebne linije sa potisa napojne pumpe i paralelno je povezan sa delom osnovnog ekonomajzera. Napojna voda se većim delom šalje ka zagrejačima visokog pritiska (ZVP) u okviru osnovne napojne linije, dok se manji deo dovodi do dodatnog ekonomajzera. Dodatni ekonomajzer je povećao stepen korisnosti bloka za preko 0,5 procentnih poena, što omogućava proizvodnju sa oko 10 MW „zelene“ električne snage na račun iskorišćenja otpadne toplote dimnih gasova. Pored ovih značajnih energetskih, pratećih ekoloških i finansijskih efekata, ugradnja dodatnog ekonomajzera omogućava i primarnu i sekundarnu regulaciju snage. Povećanjem protoka napojne vode kroz dodatni ekonomajzer smanjuje se protok napojne vode kroz zagrejače visokog pritiska, sledstveno se smanjuje oduzimanje pare nakon ekspanzije u turbini visokog pritiska i oduzimanje na turbini srednjeg pritiska, a samim tim se povećava snaga turbine.U radu su prikazani postupak i rezultati numeričke simulacije promene snage parnih blokova B1 i B2 sa promenom protoka napojne vode kroz dodatni ekonomajzer. Protok napojne vode kroz dodatni ekonomajzer se sa početne vrednosti, koja iznosi 25% od protoka vode koja se dovodi isparivaču kotla, povećava na 40% za 15s. Dobijeni rezultati pokazuju da se usled smanjenja protoka napojne vode kroz ZVP smanjuje njihova toplona snaga za oko 20%. Smanjena kondenzacija dovodi do povećanja pritisaka na parnoj strani ZVP, što smanjuje oduzimanje pare iz turbine. Usled smanjenog oduzimanja, povećava se protok kroz turbinu srednjeg i turbinu niskog pritiska, tako da se ukupna snage turbine povećava za približno 10MW. Brzina promene temperature metala cevi ZVP je u dozvoljenim granicama. Dobijeni rezultati pokazuju da se promenom protoka napojne vode kroz dodatni ekonomajzer može ostvariti primarna i sekundarna regulacija snage blokova, pri čemu se ne menjaju pritisak, temperatura i protok sveže pare.