Primena metode diskretnih elemenata za simulaciju procesa kretanja čestica u statičkim mešalicama - Pezo, Milada (Termotehnika, 2018)
Mešanje praškastih materijala, čestica ili granula je od izuzetnog ekonomskog značaja u raznim granama industrije: prehrambenoj, procesnoj, hemijskoj, farmaceutskoj. Efikasnost mešanja, dizajn opreme i parametri procesa mešanja imaju značajan uticaj na kvalitet i cenu poluproizvoda ili finalnog proizvoda. U ovom radu je korišćena metoda diskretnih elemenata za modeliranje kretanja čestica zeolita u statičkim mešalicama tipa Ross i Komax. Rezultati matematičkog modeliranja i numeričke simulacije su upoređeni sa odgovarajućim eksperimentalnim rezultatima na osnovu stepena pomešanosti mešavine, primenom kriterijuma relativne standardne devijacije. Zahvaljujući ovde postavljenommodelu urađena je optimizacija geometrije i parametara sistema mešanja uzimajući u obzir kvalitet procesa mešanja i cenu finalnog proizvoda.