Proračun sastava heterogene ravnotežne mešavine pri odvijanju reakcije stvaranja metana - Đurić, Slavko (Termotehnika, 2018)
U radu je izložen model određivanja sastava heterogeneravnotežne mešavine pri odvijanju reakcije C + 2×H2 = CH4.Razmatra se uticaj reakcione tem per a ture na sastav ravnotežnemešavine. Već pri ambijentalnoj temperaturi udeo metana uravnotežnoj mešavini je 100%. Ravnoteža reakcije je pomerenaskroz u desno (Kp = 6048,76 Pa‡1 o1). Stepen konverzije reaktanata(C i H2) pri ambijentalnoj temperaturi je tako|e 100%. Saporastom temperature stepen konverzije ugqenika i vodonikaopada a pri 1100 K stepen konverzije praktično iznosi 0%.Prikazani model omogućava određivanje uslova pri kome uravnotežnoj mešavini prestaje da postoji čvrsta faza (xC = 0).Prikazan je nov način proračuna sastava homogene (gasovite)mešavine, jednačine (30) do (37), koji je identičan sa rezultatimaklasičnog proračuna samo gasovite faze, jednačine (24) do (29).