Smanjenje emisije praškastih materija posle rekonstrukcije i modernizacije elektrofilterskih postrojenja na TE „Nikola Tesla B” - Erić, Milić D (Termotehnika, 2017)
U odgovaraju}e propise doma}eg zakonodavstva uklju~eni su zahtevi izme|unarodnog dokumenta, Direktiva 2001/80/EC, koji se odnose na ograni~enjeemisije pra{kastih materija iz velikih termo- energetskih postrojenja. Shodnopreuzetim obavezama, od 2005. godine zapo~elo se sa rekonstrukcijama imodernizacijama elektrofilterskih postrojenja svih termoblokova u sastavu JPEPS. Na termoelektrani „Nikola Tesla B” je tokom 2011. godine izvr{enarekonstrukcija i modernizacija elektrofilterskog postrojenja bloka B2, dok jerekonstrukcija elektrofilterskog postrojenja bloka B1 obavljena tokom 2012.godine. Cilj obavljenih rekonstrukcija, finansiranih donacijama Evropske Unije,bio je da se emisija pra{kastih materija u dimnom gasu iz ovih blokova spusti nanivo ispod 50 mg/Nm3, za normalne uslove i pri garantovanim radnim uslovimakotla i elektrofilterskog postrojenja.U radu su prikazani rezultati merenja koncentracija pra{kastih materija udimnom gasu iza elektrofiltera, obavljenih u skladu sa zahtevima me|unarodnihstandarda ISO 9096 i EN 13284-1 nakon rekonstrukcije elektrofilterskihpostrojenja termoelektrane TENT B, kao i rezultati ispitivanja obavljenih nakonisteka perioda od godinu dana od zavr{etka rekonstrukcija. Dobijeni rezultatipotvr|uju da je izlazna koncentracija pra{kastih materija ispod garantovanevrednosti, ~ime je potvr|ena uspe{nosti izvedenih rekonstruktivnih zahvata.