PRILOG PROBLEMATICI ODREĐIVANJA GUBITKA TEHNIČKOG RADA U IZLAZNIM GASOVIMA KOTLOVSKOG DIMNJAKA - Smiljanić, Milenko; Pejović, Branko; Kešelj, Dragana; Perušić, Mitar (Termotehnika, 2017)
Polazeći od činjenice da je kod posmatranog problema gubitka rada izlaznih gasova kod kotlovskog dimnjaka prisutna termodinamička neravnoteža, u radu je za dati slučaj izvedena odgovarajuća analitička relacija za određivanje maksimalnog tehničkog rada odnosno eksergije, koja je ekvivalentna izgubljenom tehničkom radu u izlaznim gasovima. Na bazi ovoga rešen je odgovarajući ekvivalentni termodinamički proces kojim je potvrđena postavka problema. Radi potpunijeg sagledavanja, posmatrani proces prikazan je kako u radnom p-v i toplotnom T-s dijagramu, tako i u h-s dijagramu. Analiza funkcije eksergije izvršena je prema najuticajnijem parametru dok su dimni gasovi posmatrani kao poluidealni, s obzirom da ovo više odgovara realnom stanju. Radi boljeg predstavljanja postavljenog problema u kvantitativnom smislu na kraju rada određena je snaga zamišljene reverzibilne mašine koja bi radila pod istim uslovima odnosno parametrima, a koja bi koristila izlazne gasove do njihovog uravnoteženja sa okolinom. Razrađeni koncept eksergije na bazi prikazanog opšteg modela za određivanje gubitka tehničkog rada u izlaznim gasovima kotlovskog dimnjaka, ilustrovan je na jednom praktičnom računskom primeru. Ključne reči: Maksimalni tehnički rad (eksergija), izlazni gasovi, dimnjak kotlovskog postrojenja, radni i toplotni dijagram, h-s dijagram, povratni procesi, grafičke metode.