Proračun sastava heterogene ravnotežne mešavine pri odvijanju reakcije stvaranja metana - Đurić, Slavko (Termotehnika, 2018)
U radu je izložen model određivanja sastava heterogene ravnotežne mešavine pri odvijanju reakcije C + 2×H2 = CH4. Razmatra se uticaj reakcione tem per a ture na sastav ravnotežne mešavine. Već pri ambijentalnoj temperaturi udeo metana u ravnotežnoj mešavini je 100%. Ravnoteža reakcije je pomerena skroz u desno (Kp = 6048,76 Pa‡1 o1). Stepen konverzije reaktanata (C i H2) pri ambijentalnoj temperaturi je tako|e 100%. Sa porastom temperature stepen konverzije ugqenika i vodonika opada a pri 1100 K stepen konverzije praktično iznosi 0%. Prikazani model omogućava određivanje uslova pri kome u ravnotežnoj mešavini prestaje da postoji čvrsta faza (xC = 0). Prikazan je nov način proračuna sastava homogene (gasovite) mešavine, jednačine (30) do (37), koji je identičan sa rezultatima klasičnog proračuna samo gasovite faze, jednačine (24) do (29).