Sastav koksnog ostatka dobijenog procesom pirolize poljoprivredne i drvne biomase - Kosanić, Tijana (Termotehnika, 2018)
Kako fosilnih goriva ima sve mawe obnovljiva biomasa postaje sve značajniji izvor energije. Potencijal biomase za snabdevanje velikim količinama energije, uz smanjen uticaj na životnu sredinu u poređenju sa fosilnim gorivima, podstakao je istraživanja irazvoj sistema za upravljanje, preradu i konverziju biomase u toplotnu i električnu energiju, čvrsta, tečna i gasovita goriva i druge hemijske supstancije i produkte. Eksperimentalno ispitivanje procesa pirolize obavljano je na uzorcima oklaska kukuruza i mešavine drvne biomase koji potiču iz Vojvodine. Nakon procesa pirolize, utvrđeni su prinos, elementarni sastav i toplotna moć koksnog ostatka. Pri razmatranju dobijenih rezultata uzeti su u obzir i podaci koje su drugi istraživačiprikazali u svojim radovima. Prinos koksnog ostatka dobijen eksperimentalnim ispitivanjem procesa pirolize različitih vrsta biomase (oklaska kukuruza i drvne biomase) nije pokazao veće odstupanje. Vrednosti prinosa koksnog ostatka dobijeneeksperimentalnim ispitivanjem bile su uporedive sa vrednostima prinosa koksnog ostatka kod drugih istraživača. Koksni ostatak dobijen pirolizom drvne biomase imao je veću toplotnu moć od koksnog ostatka dobijenog pirolizom oklaska kukuruza.Podaci o elementarnom sastavu i toplotnoj moći koksnog ostatka koje su dobili drugi istraživači pri sličnim uslovima potvrđuju validnost rezultata.