BESKONTAKTNO MERENJE TEMPERATURE - PREGLED TEORIJE I NEKOLIKO IZVEDENIH SISTEMA - Milićević, Miroslav (Termotehnika, 2016)
Merenje temperature zračenjem, ili radijacijom odnosi se na metode merenja temperature tela na osnovi njihovog toplotnog zračenja. Shodno tome instrumenti koji se za ovu svrhu koriste nazivaju se radiacioni pirometri. Kada se temperatura meri pomoću pirometra, nema direktnog kontakta između sonde i tečnosti ili čvrstog tela, tako da temperaturno polje nije iskrivljeno. Prikladno tome, ovakve metode mogu se nazivati beskontaktne metode.