Proračun specifične emisije ugljen dioksida iz termoelektrana Nikola Tesla A i B - Marković, Zoran J (Termotehnika, 2016)
Niskokalorični lignit površinskih kopova Kolubarskog bazena se u najvećoj meri koristi za proizvodnju toplotne i električne energije sagorevanjem u termoblokovima PD „Termolektrane Nikola Tesla”. Prema međunarodno prihvaćenoj metodologiji, ukupna količina CO2 koja se emituje sagorevanjem fosilnog goriva dobija se kao proizvod količine sagorelog goriva i preporučenih vrednosti za donju toplotnu moć goriva, emisionog faktora ugljenika za to gorivo i procenta oskidacije ugljenika pri sagorevanju posmatranog goriva. Ovim pristupom nije moguće na odgovarajući naćin uzeti u obzir realne uticaje termičke efikasnosti kotla i karakteristike procesa sagorevanja, koji su, pored karakteristika korišćenog goriva, najznačajniji faktori koji utiču na količinu emitovanog CO2. U radu su prikazani rezultati proračuna specifične emisije CO2 korišćenjem tri različita pristupa: (a) primenom eksperimentalno utvrđene linearne korelacije za proračun emisionog faktora ugljenika rovnog Kolubarskog lignita, (b) na osnovu izmerenog nivoa sadržaja CO2 u dimnom gasu na 6 različitih termoblokova Termoelektrana „Nikola Tesla” A i B i (v) na osnovu masenog bilansa laboratorijski određenog sadržaja ugljenika u uglju, letećem pepelu i šljaci. Poređenjem dobijenih rezultata zaključujemo da se najbolja rešenja proračuna dobijaju primenom eksperimentalno utvrđene linearne korelacije za proračun emisionog faktora ugljenika rovnog Kolubarskog lignita, dok proračun specifične emisije CO2 zasnovan na izmerenom protoku i udelu CO2 u dimnom gasu daje veće, a proračun zasnovan na masenom bilansu ugljenika manje vrednosti za specifičnu emisiju. Veće vrednosti specifične emisije CO2 kao i značajnije rasipanje rezultata dobijeno je pri ispitivanju blokova manjih snaga (blokovi A1 i A2 pri ostvarenim snagama od oko 200 MW) nego pri ispitivanju blokova čija je ostvarena snaga tokom ispitivanja bila preko 300 MW (blokovi A4 i A6) ili preko 600 MW (blokovi B1 i B2).