Karakteristike otpadnih automobilskih pneumatika kao goriva - Milotić, Milan (Termotehnika, 2018)
Korišćenje otpadnih automobilskih pneumatika u postupcima termohemijske razgradnje ima višestruk značaj koji je naročito izražen u ekološkom aspektu kao i činjenici da se radi o obnovljivom resursu. Da bi se postupci termohemijske razgradnje (sagorijevanje, piroliza, gasifikacija) otpadnih automobilskih pneumatika mogli optimizirati potrebno je poznavati njihove karakteristike. U ovom radu se razmatra kvalitativna analiza otpadnih automobilskih pneumatika koja obuhvata sledeće karakteristike: ugljenik (C), vodonik (H), pepeo (A), isparljive materije (Visp.) i donju toplotnu moć (Hd). Od statističkih parametara određeni su: raspon (R), srednja vrednost (X), standardna devijacija (S) i koeficijent varijacije (Cv). Kvalitativna analiza ukazuje na znatna odstupanja karakteristika otpadnih automobilskih pneumatika: ugljenika (9,03%), vodonika (14,19%), pepela (70,19%), isparljivih materija (5,59%) i donje toplotne moći (12,26%) od srednje vrednosti što pokazuje koeficijent varijacije Cv. Velike oscilacije razmatranih masenih udela, a naroćito pepela oko srednjih vrednosti može nepovoljno da utiče na rad postrojenja u kojima se obavljaju postupci termohemijske razgradnje otpadnih automobilskih pneumatika, a naročito pri sagorevanju. Velike oscilacije pepela (70,19%) oko srednje vrednosti ukazuje na nemogućnost primene suvih postupaka prečišćavanja dimnih gasova zbog dodatne količine pepela.