ВЕШТАЧКА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА И ЦЕНТРАЛИСТИЧКО ЕКОНОМСКО ПЛАНИРАЊЕ - Pejković, Marko (Srpska politička misao, 2025)
У овом раду, аутор ће настојати да разради и допуни већ постојеће аргументе о немогућности да вештачка интелигенција (ВИ) икада омогући (централизовано) ефикасно економско планирање на нивоу националне економије у виду државног плана. Нагли развој ВИ и осталих технологија, као да је задњих година поново пробудио дебату о надолазећим техничким капацитетима који би можда могли у скоријој будућности да превазиђу све слабости централистичког економског планирања познатих из претходног века. Међутим, недостатак концептуалних предуслова у домену ВИ који су неопходни за успешно централистичко планирање, заправо говори у прилог да је чак и било какав експеримент на ову тему и научно и економски неоправдан. Уводни део рада даје преглед главних појмова и дилема у оквиру дебате, наредни део разматра математичке парадоксе као концептуалне препреке за економско планирање уз помоћ ВИ (проблем самореференције), док ће завршни део рада бити критика покушаја идеолога-архитеката ВИ да те препреке савладају кроз евентуални спој човека и машина ВИ .
Keywords: вештачка интелигенција; централистичко економско планирање; тржиште; самореференција; Геделове теореме; алгоритми; суперинтелигенција