ВИШЕВЕКТОРСКА СПОЉНА ПОЛИТИКА АЗЕРБЕЈЏАНА - Nikolic, Danijela; Talovic, Violeta (Srpska politička misao, 2025)
Геополитички положај између Русије, Ирана и Турске, као и значајне енергетске резерве, омогућили су Азербејџану да развије динамичну и флексибилну спољну политику у циљу очувања своје безбедности, територијалног интегритета и економског просперитета. Промене и изазови у регионалној безбедности били су изражени током последњих десет година, од обновљеног сукоба са Јерменијом до продубљивања сарадње са Турском и Русијом, уз настојање да се одрже стабилни односи са Западом, укључујући Сједињене Америчке Државе. Као држава смештена на раскршћу евроазијских сила, са ресурсима од стратешког значаја (нафта и гас), Азербејџан води вишевекторску спољну политику која настоји да балансира утицаје Русије, Турске, Ирана, Сједињених Америчких Држава и, у ширем смислу, Запада. Рад се фокусира на односе са кључним регионалним и глобалним актерима, са посебним освртом на дугогодишњи конфликт са Јерменијом у Нагорно-Карабаху, растућу сарадњу са Турском, дипломатско маневрисање у односима са Русијом и Ираном, као и ограничен, али значајан утицај САД. Циљ рада је да се анализирају безбедносни и геополитички аспекти вишевекторске спољне политике Азербејџана у периоду 2014–2024. године. Методолошки, истраживање се ослања на анализу секундарних извора, компаративну анализу регионалних односа, студију случаја (Нагорно-Карабах), као и анализу политичких изјава, званичних докумената и безбедносних индикатора. Рад користи реалистички теоријски оквир, у ком државе делују на основу националних интереса у систему анархије и сталне борбе за моћ и утицај.
Keywords: Азербејџан; Јужни Кавказ; геополитика; вишевекторска спољна политика; ресурси; енергетика