ЈАВНА ИСТОРИЈА И ПОЛИТИКА СЕЋАЊА: ПЕТСТОТА ГОДИШЊИЦА КОСОВСКЕ БИТКЕ (1889) И ОБЛИКОВАЊЕ СРПСКЕ НАЦИОНАЛНОСТИ - Perišić, Nikola; Kolaković, Aleksandra (Srpska politička misao, 2025)
Битка на Косову представља један од најмоћнијих националних симбола у оквиру српске историјске свести и често се помиње у различитим формама јавне историје. С обзиром на то каква је тренутна позиција Србије по питању Косова и смера у којем се одвијају преговори између Београда и Приштине, истраживање порекла институционализације комеморативних пракси у вези са Косовом и Косовском битком у оквиру модерне српске државности представља кључну компоненту за разумевање сложености ових питања. У том контексту, обележавање петстоте годишњице Косовске битке 1889. године има посебан историјски и симболички значај, јер пружа драгоцен увид у то како су се национални наративи конструисали, инструментализовали и уграђивали у политичку културу. У овом раду се истражује обележавање из 1889. године, са фокусом на облике јавног историјског ангажмана који су се појавили током завршне фазе владавине династије Обреновић. Циљ је идентификација образаца у развоју националних историјских наратива и њихове улоге у процесима изградње државе крајем XIX века. Анализира се како су кључни историјски наративи усмерени на Косово и српску средњовековну историју били конструисани и мобилисани у јавне и политичке сврхе. Рад се ослања на методологију студија сећања и политике сећања, са посебним нагласком на рани развој јавне историје у Србији. Кроз компаративни приступ, посебна пажња посвећена је улогама политичких и интелектуалних актера у обликовању српског националног идентитета – укључујући краљеве Милана и Александра Обреновића, намеснике, црквене кругове, историчаре и интелектуалце.
Keywords: јавна историја; политика сећања; петстота годишњица Косовске битке; историјски наративи; српска националност; идентитет; изградња нације; династија Обреновић; 1889