ДОМЕТИ И ЕТИЧКА РАЗМАТРАЊА ВЕШТАЧКЕ ИНТЕЛИГЕНЦИЈЕ У НОВИНАРСТВУ: ПЕРСПЕКТИВА СТУДЕНАТА НОВИНАРСТВА - Nedeljković, Marko; Krstić, Aleksandra (Srpska politička misao, 2025)
Овај рад испитује перцепције студената новинарства Универзитета у Београду о примени вештачке интелигенције (ВИ) у новинарској професији, тачније њихове ставове о позитивним и негативним утицајима, оправданим и неоправданим доменима примене у редакцијама, али и етичким изазовима које ова технологија са собом доноси. У ту сврху спроведено је истраживање које је обухватило 204 студента новинарства на завршној години студија на Факултету политичких наука Универзитета у Београду, а као метода истраживања коришћен је писани упитник комбинованог типа који садржи затворена и отворена питања, као и скале процене. Резултати показују да су будући медијски професионалци итекако свесни утицаја који ова технологија има на новинарску професију, па велика већина испитаника сматра да ВИ има велики или изузетно велики утицај на новинарство, док само мали број њих препознаје овај утицај као мали или ограничен. Иако истраживање открива да испитаници препознају и позитивне и негативне утицаје ВИ на савремено новинарство, овај утицај ипак оцењују као доминантно негативан.
Keywords: вештачка интелигенција; савремено новинарство; студенти новинарства; новинарска етика; Србија