О УСТАВНОМ ИДЕНТИТЕТУ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ - Mikić, Vladimir (Srpska politička misao, 2025)
Рад је посвећен утврђивању елемената уставног идентитета Републике Српске (РС). Основни теоријско-методолошки приступ темељен је на проучавању текста Устава РС из 1992 (УРС), који, за српске историјскоправне прилике, има неуобичајено дугачак живот, али чија је тотална ревизија недавно службено најављена. Циљ истраживања састоји се у покушају препознавања елемената уставног идентитета РС, у складу са закључцима теоретичара поводом питања шта уставни идентитет заправо представља. У раду се утврђују и извесни упоредноправни недостаци аутентичности структуре и садржине од којих пате Устав Босне и Херцеговине (Дејтонски устав) и УРС. На основу анализе УРС и других релевантних уставних текстова са подручја БиХ из ратног периода, те Устава Републике Србије из 1990 (Устав Србије из 1990), закључује се да постоје два средишња елемента уставног идентитета РС. То су континуирано српско национално утемељење РС и њеног уставног уређења и висок аутономни статус РС као ентитета у саставу Босне и Херцеговине (БиХ). Мање важне додатне компоненте уставног идентитета РС чине њено унитарно уређење и истакнута уставна улога институције председника републике.
Keywords: Република Српска; уставни идентитет; Босна и Херцеговина; Дејтонски устав; Устав Републике Српске