УЛОГА И ЗНАЧАЈ ОСНИВАЊА НОВЕ РАЗВОЈНЕ БАНКЕ БРИКС - Marjanovic, Boban; Kraktus, Ema (Srpska politička misao, 2025)
Оснивање Нове развојне банке од стране држава БРИКС-а (Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужноафричка Република) представља стратешки корак ка изградњи алтернативне финансијске институције која промовише равноправност, мултиполарност и одрживи развој. Овај рад има за циљ да анализира улогу и значај оснивања Нoве развојне банке у контексту глобалне економске архитектуре, са посебним освртом на механизме одлучивања, институционалну структуру и стратешке приоритете банке. Кроз примену деск-анализе и компаративне методе, истраживање упоређује Нову развојну банку са постојећим мултилатералним финансијским институцијама као што су ММФ и Светска банка, указујући на кључне разлике у моделима управљања и расподели моћи. Нормативно-структурална анализа омогућила је сагледавање начина на који НДБ функционише као инструмент економске еманципације земаља у развоју, те као платформа за финансирање инфраструктурних и одрживих пројеката. Рад закључује да Нова развојна банка није само финансијска алтернатива, већ и симбол новог приступа у међународним односима који тежи праведнијој глобалној расподели ресурса и утицаја.
Keywords: БРИКС; Нова развојна банка; глобално управљање; мултиполарност; економска сарадња; инфраструктурно финансирање; међународне институције