СЕКУЛАРИЗАМ У СЕНЦИ ХИНДУТВЕ: РЕЛИГИЈА И ИНДИЈСКИ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2019. И 2024. ГОДИНЕ - Djogatovic, Veljko (Srpska politička misao, 2025)
Овом студијом се истражује утицај хиндуистичког национализма на концепт секуларизма у Индији, са посебним акцентом на парламентарне изборе одржане 2019. и 2024. године. У контексту растућег друштвеног и политичког значаја хиндуистичког национализма, аутор анализира како ова идеологија утиче на примену и развој секуларних принципа у политичком дискурсу и изборним кампањама, са посебним освртом на поменута два изборна циклуса. Анализом политичког и друштвеног наратива, изборних резултата и предизборне агенде, студија истражује на који начин хиндуистички национализам обликује политички пејзаж те доприноси развоју религијске и политичке поларизације. Посебна пажња је посвећена улози Баратија џаната партије у промоцији хиндуистичког национализма и њеном утицају на развој друштвених и религијских тензија. Резултати истраживања показују значајан утицај хиндуистичког национализма на урушавање стубова секуларизма и интензивирање поларизације у индијском друштву. Такође, ова студија пружа значајан увид у динамику односа између религије и политике у савременој Индији – теми која је готово у потпуности занемарена у домаћој науци.
Keywords: sekularizam; hinduizam; hindutva; Indija; parlamentarni izbori; Baratija džanata partija; religija