ДРУШТВЕНА ДИНАМИКА У ЕРИ ВЕШТАЧКЕ ИНТЕЛИГЕНЦИЈЕ - Luknar, Ivana (Srpska politička misao, 2025)
Технолошке иновације интригирају јавност и обликују савремену друштвену динамику. Савремено друштво је настало на темељима мегапромена. Оно је комплексно за тумачење с обзиром да је у процесу константне трансформације, што значајно отежава његову анализу. Садашње друштво је динамично, флуидно, умрежено у комплексан и испреплетен систем различитих садржаја и елемената који садејствују једни са другима, преклапају се и/или противрече. Оно се гради и произилази из садејства различитих фактора. Отуда је за тумачење истраживане теме примењен мултидисциплинаран приступ. Примарна сврха рада је да укаже на значај савремене друштвене динамике која се под утицајем развијене технологије интензивно мења, нарочито под утицајем развоја и примене вештачке интелигенције. Ова технологија је перципирана као технологија будућности и технологија која је предмет интензивних расправа на глобалном нивоу. Рад је структуиран у неколико поглавља. Након уводне речи, следи теоријско-методолошки оквир. Затим је следећи део чланка посвећен тумачењу технологије вештачке интелигенције из социолошко-политиколошке перспективе. Ова технологија је један од кључних покретача промена у савременом друштву и има потенцијал да диктира темпо развоја савременог друштва. Стога је наредно поглавље посвећено тумачењу савремене друштвене динамике и процесима који су поставили темеље за настанак савременог друштва. У чланку су такође образложени процеси који су подстакли мегапромене, како би пружили свеобухватно образложење актуелне друштвене динамике. Вредност научног чланка се огледа у томе што указује на друштвене ефекте технологије који су се одразили на глобалном нивоу. Такође, научни чланак подстиче даље тумачење истраживане теме нарочито из перспективе примене и даљег развоја вештачке интелигенције.
Keywords: друштвена динамика; мегапромене; четврта индустријска револуција; технологија вештачке интелигенције; машинско учење