МЕДИТЕРАН ПОСЛЕ ПРЕДСЕДНИЧКИХ ИЗБОРА У САД 2024: СЦЕНАРИО ЗА БЛИСКУ БУДУЋНОСТ - Jankovic, Slobodan; Budimir, Željko (Srpska politička misao, 2025)
Амерички председнички избори су, између осталог, обележени најавом Доналда Трампа о променама у спољној политици. У овом историјском тренутку, који карактерише измена светског поретка, Средоземно море, посебно источни и јужни делови, као и Балкан су области у близини или су непосредно погођени сукобима. Чланак започиње са претпоставком да би промена у Белој кући имплицирала одређени степен дисконтинуитета у спољној политици. Аутори испитују ову претпоставку користећи се италијанском неокласичном геополитичком мишљу као теоријским оквиром. У складу са овим приступом, опозиција између НАТО и Русије се сагледава кроз елите које обележавају разлике у културном обрасцу и историји. Рад је подељен у четири дела. Како би се дошло до резултата Трамповог сценарија (новог председничког мандата Доналда Трампа), значај јужног и источног Средоземља, те Балкана је анализирана у геополитичкој перспективи, имајући у виду актуално глобално преуређење. У последњем делу се закључује да се промена може десити у погледу Украјине, али би, што се тиче Блиског истока, политика Сједињених Држава следила тренутну политику.
Keywords: Доналд Трамп; Средоземље; Русија; НАТО; Балкан