МЕДИЈИ, МИГРАЦИЈЕ И ТЕРОРИЗАМ – НЕКЕ КОРЕЛАЦИЈЕ - Subotić, Milovan (Srpska politička misao, 2025)
Како се савремени медији односе према феноменима миграција, тероризма и њиховом корелативу? Који су фактори који доприносе да вести повезане са тероризмом и миграцијама задобију значајнију пажњу медијских кућа? Каква су искуства академске заједнице која се бави овим феноменима у САД, Европи и уже, у земљама – медитеранским капијама Европе: Италији, Шпанији и Грчкој? На који начин заиста утиче пораст броја ирегуларних улазака у Европу на број терористичких акција које погађају европске земље, те њихов интензитет и број погинулих у тим нападима? Ово су нека од истраживачких питања, на које покушава да одговори овај рад. На основу доступне литературе о медијским и академским обрадама тероризма и миграција, те сазнања о њиховој идентичности и различитости, супротности и противречности, у раду се закључује да без обзира на приказе ових феномена у медијима са елементима пренаглашености и спектакла, академска обрада ових феномена и њихове корелације указује на изостанак недвосмислене потврде да већи прилив ирегуларне миграције у Европи условљава и већи број терористичких акција и(ли) већи број погинулих на европском тлу.
Keywords: тероризам; миграције; медији; извештавање; радикализација; корелација