СТРАТЕШКО ЈАЧАЊЕ ДИПЛОМАТСКОГ МУЛТИЛАТЕРАЛИЗМА ПОСРЕДСТВОМ ЕКОНОМСКОГ ПАРТНЕРСТВА ДРЖАВА БРИКС - Kraktus, Ema (Srpska politička misao, 2024)
БРИКС је мултилатерална иницијатива која окупља Бразилу, Русију, Индију, Кину, Јужну Африку, Египат, Етиопију, Иран, Уједињене Арапске Емирате, али и низ других држава у статусу посматрача. Овај савез је настао као одговор на доминацију западних економија и тежи да створи мултиполарни светски поредак, кроз првенствено економску, а потом и политичку сарадњу и развијање алтернативних финансијских институција. Од свог оснивања до данас БРИКС је стекао економску моћ, остварио геополитички утицај и истакао значај развоја „држава трећег света” и њиховог ослобађања од утицаја западне колонијалистичке политике. Овај рад се посебно бави економским развојем држава БРИКС-а и стратешким јачањем дипломатског мултилатерализма посредством економије, сагледавајући интеграционе процесе БРИКС-а из угла мање експлоатисаног у савременој српској науци, а стављајући у фокус иницијалне чланове ове организације: Бразил, Русију, Индију, Кину и Јужну Африку.
Keywords: БРИКС; економски развој; дипломатија; мултилатерализам; мултилатерални светски поредак