ОДНОС РЕЛИГИЈЕ И ПОЛИТИКЕ У МАКИЈАВЕЛИЈЕВОЈ МИСЛИ - Matić, Ivan (Srpska politička misao, 2024)
Предмет овог рада је анализа јединствене позиције и улоге религије у политичкој мисли ренесансног фирентинског теоретичара Никола Макијавелија. У првом делу рада ће бити представљен општи оквир његове политичке мисли, са освртом ка њеном ситуирању у период у коме је била суочена са оштрим критикама услед јаког хришћанског културног утицаја. Други део ће бити посвећен Макијавелијевом схватању религије, превасходно заснованом на историјском тумачењу њене улоге у раном периоду развоја римске државе. У трећем делу рада ће бити упоређени Макијавелијеви ставови о религији и легитимитету поступака у контексту њихове везе са темељним политичким и етичким елементима његове мисли.
Keywords: Макијавели; религија; политика; моралност; легитимитет; ренесанса; хуманизам