КОНФЛИКТНИ ПОТЕНЦИЈАЛ ВАХАБИЈСКИХ ЗАЈЕДНИЦА НА ПОДРУЧЈУ ЗАПАДНОГ БАЛКАНА - Mijalković, Saša; Башкало, Душко; Башкало, Душко (Srpska politička misao, 2024)
Западни Балкан има историјски потврђене предиспозиције за развој  радикалног исламизма, а у новије време посебно кроз вахабијске заједнице и параџемате. С тим у вези, циљ рада је анализа историје ширења вахабизма и радикалног ислама на подручју Западног Балкана и услова који су допринели стварању вахабиjских заједница. Такође, циљ је да се утврди колику безбедносну претњу по Западни Балкан представљају вахабијске заједнице и који су циљеви радикалних исламиста који ове заједнице стварају и чине. Најзад, циљ је да се идентификују/мапирају зоне потенцијалних конфликата.  Кључне речи: вахабије, радикални исламизам, параџемати, политичко насиље, Западни    Балкан.
Keywords: вахабије; радикални исламизам; параџемати; политичко насиље; Западни Балкан