КУЛТУРА СЕЋАЊА И ВОЈНИЧКА ТРАДИЦИЈА - Stanar, Dragan (Srpska politička misao, 2024)
У овом тексту аутор анализира позицију и значај културе сећања у савременом тренутку људске цивилизације. Анализом самог феномена културе сећања и културне трауме на којој се култура сећања темељи, аутор наводи четири основна услова која одређено страдање мора да испуни како би могло да конституише културну трауму. Применом ових услова на ситуацију страдања војника у рату, аутор демонстрира како и зашто смрти војника у рату не могу конституисати културну трауму, те стога последично не могу представљати страдање на којем се темељи култура сећања и на којем се изграђује колективни национални идентитет. Аутор препознаје специфичну улогу војничке традиције као јединог инструмента очувања сећања на војничке жртве у рату, и закључује да је оптимално развијање, очување и оснаживање војничке традиције у свим појавним облицима дужност сваке генерације која за циљ има не само очување вечног и достојног сећања на оне који су дали животе за своје друштво и колектив, већ и очување самог корена војничког идентитета.
Keywords: култура сећања; војничка традиција; жртва; идентитет; рат