Citizens Groups as Local Democracy Actors in Serbia - Matić, Petar (Srpska politička misao, 2024)
Рад истражује питање група грађана и њиховог политичког позиционирања на локалном нивоу власти у Србији. У раду се, најпре пружају основне теоријске претпоставке везане за локалне изборе, локалну демократију и локални ниво власти у Србији. У централном делу рада проучавају се резултати група грађана на локалним изборима у протекле три деценије. Показује се да оне могу бити значајни чиниоци у формирању локалних власти и у појединим ситуацијама и њени носиоци. Притом се долази до закључака да истакнути поједници у локалним заједницама могу чинити окосницу промена у локалним парламентима. Као један од великих структуралних дефицита и недостатака, уочава се истовремено одражавање локалних и паралментарних избора. То води ситуацији да грађани у највећој мери гласају за оне листе за које се опредељују и приликом гласања на националним изборима. Ипак, то није нужно унисоно гласање и многи локални кандидати добијају одређени ниво подршке на изборима. Закључује се да групе грађана могу бити мотори демократизације локалног нивоа власти у Србији пошто су окренуте превенствено ка локалним политикама и питањима локалних заједница. Такође се утврђује да институционални оквир, пре свега изборни систем, територијална организација и једностепена децентрализација погодују јаком утицају националних политичких партија и на локалном нивоу. Упркос оваквом институционалном дизајну, групе грађана су током три претходне декаде показале отпорност и у многим локалним срединама задржала јака политичка упоришта.
Keywords: локална демократија; локални избори; групе грађана; демократизација; локални политички актери; локалне коалиције; локалне власти