ПОСТХУМАНИЗАМ: ИСТОРИЈА, ЦИЉЕВИ И НЕПОСРЕДНЕ ОПАСНОСТИ - Gajic, Aleksandar; Despotović, Ljubiša (Srpska politička misao, 2024)
У раду се проучава настанак, развој, главни представници и основне карактеристике постхуманистичког покрета, његове нормативне позиције и циљеви (укључујући његов однос према технологији и природи), као и сличности и разлике између савременог постхуманизма и трансхуманизма. Да би се постхуманистички покрет упоредио са хуманистичким модернизмом и уочиле њихове основне сличности и разлике, које су кључне за разумевање односа човека и технологије према природним условима, у другом делу рада указује се на основне карактеристике савременог хуманистичког антропоцентризма и његове однос према техници. Завршни део рада бави се на критиком постхуманизма из перспективе хришћанског персонализма, што нам отвара могућности да другачије сагледамо проблеме постмодерног живљења које постхуманизам жели да превазиђе.
Keywords: постхуманизам, антропоцен, хришћанство, хуманизам, модерност, постхуманистичка техника/технологија; постхуманизам; антропоцен; хришћанство; хуманизам; модерност; постхуманистичка техника/технологија