АНАЛИТИЧКИ ЦЕНТРИ У СЈЕДИЊЕНИМ АМЕРИЧКИМ ДРЖАВАМА - Mitrović, Risto (Srpska politička misao, 2024)
Двадесети вијек је у Сједињеним Америчким Државам донио бројне новине у свим аспектима друштвеног живота укључујући и политику и ангажман у истој. Локалне и државне политике које су до тада биле строго повјераване изабраним чиновницима постале су предмет интересовања новоформираних организација задужених за прикупљање података о политикама, њихово анализирање и ,кроз закључке, давање препорука о даљим акцијама потребним за побољшање постојеће или стварање нове политике у одређеној сфери политичког дјеловања. Сагледавањем једновјековног историјата аналитичких центара у Сједињеним Америчким Државама познатијим под именом „тинк тенкс“ (think tanks) могуће је увиедjети како је мјењање политичке и социо-економске климе државе утицало на потребу за прилагођавање оваквих институција што је изњедрило бројне облике дјеловања и нове сфере интересовања аналитичких центара Сједињених Америчких Држава. Поред тога, развој нових технологија наметнуо је и прилагођавање аналитичких центара истим кроз кориштење нових медијума за презентацију постигнућа и заговарање промјена које њихове анализе сматрају потребним. Кроз анализирање начина дјеловања, утицаја политичких оријентација, презентовања резултата истраживања али и финансијског елемента ових организације добијамо бољи увид у значај оваквих организација у модерним политичким токовима једне од најмоћнијих држава свијета.
Keywords: аналитички центри; трустови мозгова; тинк тенкови; Сједињене Америчке Државе; политика; утицај